Ravel in het hart

  • Ruben Tekelenburg / Klassieke Muziek

Vanaf zijn zesde speelt Ruben Tekelenburg op de toetsen. In eerste instantie keyboard. Dat verruilde hij op zijn twaalfde voor een piano. Ruben deed in Deventer de externe vooropleiding van ArtEZ. Daar kwam hij in aanraking met samenspel, en het trio wat toen werd gevormd, bestaat nu nog steeds: Trio Cantares. In deze tijd belandde Ruben ook in de landelijke halve finale van het Prinses Christina Concours, waar hij zich met een eervolle vermelding nét niet plaatste voor de finales.

 

Ruben: “Op mijn eindexamen speelde ik werken van Brahms, Andriessen, Ravel en van mezelf. Het was al een tijd duidelijk dat ik Ravels Ondine wou spelen, en mijn docent spoorde me erop aan om de overige twee delen van dat stuk ook te gaan studeren. Zodoende was het ‘hart’ van mijn eindexamen gevormd. Ik componeer zelf, en voor Trio Cantares wilde ik ook al een tijd een stuk schrijven, dus daarvoor heb ik deze kans gegrepen! En samen met drie prachtige Intermezzi van Brahms en een kort-maar-krachtige toccata van Andriessen was mijn eindexamen compleet; een zeer persoonlijk programma waar ik volledig achter stond!”

 

Ruben studeerde bij Sepp Grotenhuis. Hij studeerde af met een 9, en gaat door in de masteropleiding. Daar zal Ruben zich naast pianospelen ook verdiepen in compositie en koordirectie.

 

Klik op de link voor het beluisteren van een geluidsfragment van het eindexamen. Het volledige eindexamen van Ruben is te vinden op Youtube.

 

 

 

www.triocantares.nl

www.rubentekelenburg.nl