Multidisciplinaire opera

  • Simon al Odeh / Klassieke Muziek

[kʌu̯ ɪn junifɔɹm] is een multidisciplinair opera-project en het eindexamenproject van Simon al Odeh. Hij schakelde kunstenaars in vanuit verschillende disciplines (muziek, theater, mode, beeldende kunst en grafisch ontwerp) om een nieuwe wereld te creëren.

 

“Elektronische klanken aan het begin maken de ingang naar deze wereld duidelijk, waarin drie figuren samen in een brandend huis wonen. Vuur is een centraal element van het hele stuk; de hele ontwikkeling van de muziek is geïnspireerd door het verloop van een vuur. Net als vuur start de muziek langzaam. Vanuit kleine losse motieven komt het bij elkaar, dan volgt een vuurzee die uiteindelijk zacht wegsterft.

 

Elke van de drie figuren heeft een eigen muzikaal proces en daarmee verbonden een eigen instrumentatie, die aan de ene kant zijn karakter en aan de andere kant het persoonlijke lot symboliseren waarmee hij geconfronteerd is en waarvan ieder van hun een uitweg zoekt, zonder succes. Dus neemt hun determinatie haar beloop, begeleid, overgebracht en vast ook veroorzaakt door twee andere, niet-menselijke, wezens. In hun laatste moment doorlopen de drie figuren telkens een ontwikkeling van zang via sprechgesang (‘spreekzingen’) naar spreken, die het verdwijnen van leven symboliseert.

 

Door welk lot de drie telkens bedreigd worden en waarom het huis in brand staat, wordt niet duidelijk. En überhaupt blijft veel onbegrijpelijk, omdat alle wezens (behalve een) in een fantasietaal spreken. Daardoor is het publiek in staat om op een ander niveau de situaties van de figuren mee te beleven, en ze daardoor – paradoxaal genoeg – beter te begrijpen.”

 

www.simonal-odeh.de

Muziek