Ik is niet

  • Wilbert Slagboom / Docent Theater

‘Kan jij zelf bepalen wie je bent, of word jij bepaald?’ Dit was de centrale vraag in de afstudeervoorstelling van Wilbert Slagboom. Met de voorstelling ‘IK IS NIET’ voltooide hij zijn opleiding tot docent theater. “Ik heb deze voorstelling gemaakt voor jongeren vanaf 16 jaar, in de overgang van adolescentie naar volwassenheid. In deze overgang ben je heel bewust bezig met je eigen identiteit. Ik vond dit een interessant thema om een voorstelling over te maken.

 

Aanzetten tot nadenken
“De voorstelling werd gespeeld door drie studenten van de kaderopleiding ‘spel/regie & theatercoach voor school & straat’ van het rotterdamscentrumvoortheater (www.rcth.nl). Ik heb hun persoonlijke verhalen gebruikt in de voorstelling en deze verweven met o.a. teksten van Esther Gerritsen, een lezing van Inez Weski en bewegings- en dansscènes die voortkwamen uit improvisaties. Elk onderdeel deed een poging de centrale vraag te beantwoorden. Het collage-achtige geheel gaf dus niet één antwoord. Hiermee wilde ik de jongeren zelf aan het denken zetten. We hebben de voorstelling 7 keer gespeeld, o.a. op wijkscholen in Rotterdam en in jongerencentrum Willemeen in Arnhem. Jongeren hoefden dus niet naar een theater toe, maar wij zijn naar de doelgroep toe gegaan.”

 

Stage, scriptie en profileringsuren
De opleiding Docent Theater leidt op tot theatermaker en theaterdocent en dus voor een breed werkveld. Het afstudeerjaar bestaat uit meerdere grote opdrachten, waarvan de afstudeervoorstelling er één van is. Wilbert: “In mijn afstudeerjaar heb ik ook stage gelopen als regie-assistent bij de voorstelling ‘Wie is er nou gek?’, een voorstelling waarin levensverhalen van psychiatrische patiënten worden verteld, mede door hen zelf. Ook schreef ik een scriptie met de titel ‘De kerk heeft dramaturgen nodig, een pleidooi voor de kerkdramaturg’ en heb ik mijn vrije profileringsuren besteed aan theatergroep Geen Front (www.geenfront.nl). Niek Dekker en Lisette van Maanen (beiden afgestudeerd in 2013) en ik vormen samen Geen Front. Ik woon nu in Rotterdam en werk o.a. als directiemedewerker bij het rotterdamscentrumvoortheater, als docent bij jeugdtheaterschool Hofplein en als maker en speler bij Geen Front.”

 

www.geenfront.nl