Ambacht of experiment?

  • Sjoerd Tegelaers / Fine Art / Honours Programme

Sjoerd Tegelaers (Fine Art, specialisatie Painting) deed in het kader van het Honours Programme onderzoek naar ambacht in de hedendaagse kunsteducatie. Sjoerd heeft een grote interesse in de ambachtelijke, technische kant van zijn vak. In 2013 ging hij een half jaar op uitwisseling naar de Universidad de Castilla-La Mancha in Cuenca, Spanje. Daar maakte hij kennis met een etstechniek die in Nederland nog weinig gebruikt wordt: photopolymer. Sjoerd heeft hiermee zijn afstudeerwerk gemaakt, dat bovendien werd geselecteerd voor de exposities Nieuwe Oogst 2014 (overzicht van de best graduates, Galerie Bart, Nijmegen/Amsterdam) en Destination Unknown (W139, Amsterdam).

 

Kennis over kleur en canvas
“Ik ben een schilder en graficus. Het ambachtelijke van beide disciplines heeft me altijd erg geïnteresseerd. Ambacht staat volgens sommigen de vrijheid van de geest en de originaliteit van het werk in de weg. Naar mijn mening is een basiskennis van technische vaardigheden in zowel schilderkunst en grafiek juist een must. Bij het maken van een schilderij zijn alle stappen van het proces van belang: het maken van een frame, het opspannen van je canvas en het hanteren van je gereedschappen, maar ook de kennis over verf, kleur en materiaal. Ambacht zou in mijn ogen dan ook een belangrijkere rol in de hedendaagse kunsteducatie moeten hebben.”

 

Ambacht of experiment?
Sjoerd houdt in zijn onderzoek een pleidooi om het huidige onderwijs aan academies, en dan met name AKI ArtEZ waar hij zelf studeerde, te verbeteren door expliciet het ambachtelijke meer plek te geven. “Studeren aan de AKI deed ik in grote vrijheid. Door middel van deze vrijheid heb ik zelf richting kunnen geven aan mijn studie, en mijn werk kunnen verbeteren. Toch heb ik het idee bepaalde basiskennis over mijn discipline te missen. Dat bracht mij tot de volgende vraag: Is het ambacht of het experiment de beste basis om schilder- en grafiekstudenten op te leiden? Zowel voor mijn bachelorscriptie als voor het Honours Programme heb ik me in deze problematiek verdiept. Bij het onderzoek is de mediatheek van de AKI een rijke bron van informatie voor me geweest.”

 

www.sjoerdtegelaers.com